Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Ζώα του γλυκού νερού






Πηγή: Φωτόδεντρο

Πηγή: docs.google.com

Πηγή: Φωτόδεντρο

Η αλκυόνη
Η Αλκυόνη κατοικεί σε πυκνόφυτες όχθες ποταμών, λιμνών, ιχθυοτροφείων καθώς και σε βραχώδεις ή θαμνώδεις ακτές των θαλασσών. Χαρακτηρίζεται άγριο και δύσπιστο πτηνό. Στην Ελλάδα φθάνει περίπου περί το τέλος του Καλοκαιριού, αρχές Σεπτεμβρίου και αναχωρεί περί τα τέλη Μαρτίου. Τρέφεται με ψάρια .Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι επειδή οι αλκυόνες γεννούν τα αυγά τους τον Ιανουάριο σε φωλιές μέσα στους βράχους, ο Δίας επέτρεψε στον ήλιο να λάμπει δυνατά και να ζεσταίνει τις αλκυόνες μέχρι να επωαστούν τα αυγά τους. Οι ζεστές αυτές μέρες του Γενάρη ονομάστηκαν γι' αυτό το λόγο αλκυονίδες μέρες.
Ο βάτραχος

Ο βάτραχος είναι ζώο αμφίβιο, δηλαδή μπορεί να ζήσει και στην ξηρά και στο νερό. Το χρώμα του σώματος των βατράχων είναι από ανοιχτό μέχρι και σκούρο καστανό και στην κοιλιά κιτρινωπό. Ο βάτραχος όμως, όπως και ο χαμαιλέοντας, μπορεί να αλλάζει χρώμα και να προσαρμόζεται καλύτερα στο περιβάλλον του, και έτσι να αποφεύγει τους εχθρούς του. Το δέρμα του είναι λείο και καλυμμένο με βλέννα. Τρέφεται με έντομα, τα οποία συλλαμβάνει με τη μακριά του γλώσσα.
Ο κάστορας
Το μεγαλόσωμο αυτό τρωκτικό, το οποίο ζει σε ποτάμια και λίμνες, έχει μήκος που φτάνει μέχρι 90 εκ. Πρόκειται για άριστο κολυμβητή, ικανότητα που οφείλεται στα δάκτυλα των πίσω ποδιών του τα οποία είναι ενωμένα με μεμβράνη. Έχει πλατιά ουρά, σκεπασμένη με λέπια και τη χρησιμοποιεί ως πηδάλιο, όταν κολυμπά. Χτίζει τη φωλιά του κατασκευάζοντας φράγματα στα ποτάμια από κορμούς δέντρων, λάσπη, πέτρες και κλαδιά. Τρέφεται με φλούδες δέντρων, με υδρόβια φυτά, με τρυφερά φύλλα και με καρπούς. Δυστυχώς πλέον κινδυνεύει με εξαφάνιση εξαιτίας του κυνηγιού, αφού η γούνα του θεωρείται πολύτιμη.
Ο κυπρίνος (γριβάδι)
Είναι ψάρι αρκετά ανθεκτικό και ζει συνήθως σε λασπώδη πυθμένα. Πρόκειται για αργοκίνητο ψάρι του βυθού που μετακινείται κυρίως τη νύχτα. Είναι φυτοφάγο είδος και τρέφεται με σπόρους φυτών αλλά και με νύμφες εντόμων. Γεννάει συνήθως στα τέλη της άνοιξης, όταν η θερμοκρασία του νερού υπερβεί τους 17 οC σε ρηχά και καθαρά νερά της λίμνης, ανάμεσα σε υδρόβια φυτά. Σε ηλικία 3 -4 χρόνων το μήκος του φτάνει τα 20-40 εκατοστά και το βάρος του τα 3kgr - 4kgr. 
 Η νερόκοτα


Ζει και αναπαράγεται σε όλους τους υγρότοπους της χώρας μας, άλλα προτιμά ποτάμια και λίμνες με πυκνή  βλάστηση και απότομες κλίσεις στις όχθες. H φωλιά χτίζεται και από τα δύο φύλα και αποτελείται από οποιοδήποτε διαθέσιμο υλικό, ενώ είναι καλά κρυμμένη στο έδαφος, κάτω από πυκνή βλάστηση, κοντά στο νερό. Tο αρσενικό κουβαλάει τα υλικά και το θηλυκό τη χτίζει. Γεννάει 1-2 φορές το χρόνο 5-11 αυγά διάστικτα με σκοτεινού καφέ ή μαύρου χρώματος κηλίδες. H επώαση γίνεται και από τα δύο φύλα και διαρκεί 19-22 ημέρες. Eίναι είδος παμφάγο. Tρέφεται κυρίως από την επιφάνεια του νερού και του εδάφους ή βυθίζοντας το κεφάλι της μέσα στο νερό.
Πηγή: μ@θητές