Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Τα ταξίδια του παππού μου

Ένας θρύλος  αναφέρεται στη γοργόνα που σταματάει τα καράβια και ρωτάει με πόνο αν ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος και, όποτε πάρει αρνητική απάντηση, προκαλεί τρικυμία και βουλιάζει το καράβι.
Όταν, όμως, πάρει την απάντηση : «Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει» νιώθει αγαλλίαση και αφήνει το καράβι να φύγει. Είναι η...

αδερφή του μεγάλου Αλεξάνδρου που κατά τη λαϊκή παράδοση, όταν ο αδερφός της βρήκε το αθάνατο νερό, ζήλεψε και το ήπιε εκείνη, με αποτέλεσμα ο Αλέξανδρος να την καταραστεί. Ή κατά μία άλλη εκδοχή ο Αλέξανδρος της ανέθεσε να βρει το αθάνατο νερό κι εκείνη το βρήκε. Αλλά, καθώς το πήγαινε στον αδερφό της, έπεσε, σκορπώντας όλο το νερό. Τότε από τη θλίψη της που ο αδερφός της έχασε εξαιτίας της την αθανασία, προσπάθησε να αυτοκτονήσει, πέφτοντας στη θάλασσα. Οι θεοί, όμως, τη λυπήθηκαν και τη μεταμόρφωσαν σε γοργόνα – μισή γυναίκα, μισή ψάρι – και από τότε προσπαθεί να καθησυχάσει τις τύψεις της, ζητώντας απ’ τα περαστικά πλοία να μάθει, αν ζει ο αδερφός της…Ο παραπάνω θρύλος έχει διαφορετικές ερμηνείες από τόπο σε τόπο.

Πηγή: triti2dim

Ρήματα σε -άβω

Τα ρήματα που τελειώνουν σε -άβω γράφονται με β

Π.χ.:
ράβω
ανάβω
σκάβω
θάβω
Εξαιρέσεις
Εξαιρούνται και γράφονται με -αυ τα:
παύω
αναπαύω 

Κυριολεξία και Μεταφορά

Κυριολεξία
  Όταν οι λέξεις μιας πρότασης χρησιμοποιούνται με την πραγματική τους σημασία, τότε έχουμε κυριολεξία.
Μεταφορά
   Όταν όμως οι λέξεις δε χρησιμοποιούνται με την πραγματική τους σημασία, αλλά αποδίδουν μια διαφορετική ιδιότητα, που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, τότε έχουμε μεταφορά.
Π.χ.:

Κυριολεξία
Μεταφορά
Μέθυσε από το πολύ κρασί.
Μέθυσε από ευτυχία.
Αγόρασε ένα χρυσό δαχτυλίδι.
Η Όλγα έχει χρυσή καρδιά.
Πηγή: triti2dim
Εξάσκηση


Πηγή: users.sch.gr/parantoniou

Πηγή: Τ. Δρακιού