Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

20 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας



   Ως Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας έχει ορισθεί η 20η Μαρτίου από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI).  «Όλα ξεκινούν εδώ. Στόμα Υγιές. Σώμα Υγιές», καθώς ειναι γνωστό, βάσει πλήθους επιστημονικών μελετών, ότι είναι αρκετές οι γενικές νόσοι που έχουν στοματικές εκδηλώσεις και φλεγμονές.
   Υπάρχουν νόσοι του στόματος (περιοδοντίτιδα-φλεγμονές) που έχουν σχέση ή επιβαρύνουν γενικές νόσους, όπως ο διαβήτης, τα καρδιολογικά προβλήματα, οι πνευμονικές παθήσεις, ή ευθύνονται για λιποβαρή βρέφη και πρόωρους τοκετούς .
   Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι στοματικές παθήσεις επηρεάζουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, παγκοσμίως, ενώ μεταξύ 60% και 90% των παιδιών πάσχουν από οδοντική τερηδόνα. Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα και η μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα στα νεογιλά δόντια είναι μεταξύ των 10 πρώτων περισσότερο διαδεδομένων παθήσεων. Σε συνδυασμό, οι παθήσεις αυτές πλήττουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Πηγή: in.gr

  Πρόληψη και θεραπεία
   «Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον το πρωί μετά το πρωινό και το βράδυ πριν τον ύπνο, με φθοριούχο οδοντόπαστα είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στην πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας και των νοσημάτων των ούλων. Άλλα απλά μέτρα συνεισφέρουν, επίσης, στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας, όπως η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή πρόχειρων φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης μεταξύ των γευμάτων και ο ετήσιος τουλάχιστον οδοντιατρικός έλεγχος.        Τέλος, οι καλύψεις οπών και σχισμών σε μασητικές επιφάνειες μονίμων γομφίων συμβάλλουν σημαντικά στην αποφυγή της τερηδόνας στην πιο ευαίσθητες οδοντικές επιφάνειες. Οι οδοντίατροι οφείλουν να ασκούν το επάγγελμά τους ως λειτούργημα κατ’αρχήν και να φροντίζουν να ενημερώνουν και να εκπαιδεύουν τους ασθενείς τους, ώστε να μην ...τους χρειάζονται και να επιτυγχάνεται ο στόχος. ΣΤΟΜΑ ΥΓΙΕΣ, ΣΩΜΑ ΥΓΙΕΣ».
  Του κ.Ν. Κουβελά, Επ. Καθηγητή Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τορόντο
Πηγή: thesspress.gr