Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα;


   Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα των ημερών είναι η βασιλόπιτα και η κοπή της...
Και όσες και αν είναι οι συνταγές για την παρασκευή της, όλες συγκλίνουν στο έξης ένα σημείο: «στο…πολυπόθητο φλουρί».
   Η ιστορία της ξεκινά πριν από εκατοντάδες χρόνια, περίπου 1500, στη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας. Την εποχή που ο Μέγας Βασίλειος, ήταν δεσπότης της Καισαρείας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του, με αγάπη, κατανόηση και αλληλοβοήθεια.
  Κάποια μέρα όμως, ένας αχόρταγος στρατηγός – τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να τη λεηλατήσει.
  Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη. Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο στρατηγός αποφασισμένος με τον στρατό του περικύκλωσε αμέσως την Καισαρεία. Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει τον δεσπότη, ο οποίος βρισκόταν στον ναό και προσευχόταν. Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος στρατηγός απαίτησε το χρυσάφι της πόλης καθώς και ότι άλλο πολύτιμο υπήρχε.
  Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχεια, δεν είχαν να δώσουν τίποτε αξιόλογο στον άρπαγα στρατηγό. Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί τον Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από την πατρίδα του ή κι ακόμη μπορεί να τον σκοτώσει.
  Οι χριστιανοί της Καισαρείας αγαπούσαν πολύ τον δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ό,τι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν, ώστε δίνοντάς τα στον σκληρό στρατηγό να σωθούν. Στο μεταξύ ο ανυπόμονος στρατηγός κόντευε να σκάσει από το κακό του. Διέταξε αμέσως τον στρατό του να επιτεθεί στον φτωχό λαό της πόλης.
   Ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στον στρατηγό ό,τι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο στρατηγός πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, με το που ακούμπησε τα χέρια του πάνω στα χρυσαφικά έγινε το θαύμα!
  Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά έναν λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με τον στρατό του επάνω στον σκληρό στρατηγό και τους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός στρατηγός και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες του οι άγγελοι.
   Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισαρείας. Τότε όμως ο Μέγας Βασίλειος, βρέθηκε σε δύσκολη θέση! Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο.
   Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα, θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμάστηκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της! Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι, η βασιλόπιτα . Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.
Πηγή: ipaideia

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Με τι παιχνίδια έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα;

Η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μάς ξεναγεί στον παιδικό κόσμο των αρχαίων!
Αλογάκι με ρόδες, παιχνίδι από την Αθήνα, 4ος αι. μ.Χ. Ήταν από τα αγαπημένα παιχνίδια των αγοριών, που το έσερναν σε όλο το σπίτι.





 Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Πηγή: lifo.gr

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Πελίας και Ιάσονας



Η νέα Αργώ, ένα καράβι που θεωρείται πιστό αντίγραφο της μυθικής, έκανε το ταξίδι των Αργοναυτών, ακολουθώντας πιστά τη διαδρομή τους. Οι 50 κωπηλάτες ήταν από όλα τα κράτη της Ευρώπης. Η νέα Αργώ κατασκευάστηκε στον Βόλο.
Μήκος 28,5 μέτρα , πλάτος 4 μέτρα , ύψος κήτους 2 μέτρα. 
Πηγή: Άγγ. Χαραλάμπους
Πηγή: users.sch.gr/parantoniou

Ο μύθος του Ορφέα & της Ευρυδίκης


Μουσική -Στίχοι: Γιάννης Μαρκόπουλος
Ερμηνεία: Βασιλική Λαβίνα & Χορωδία
Ευρυδίκη, Ευρυδίκη, του Ορφέα η μουσική
από τα βαθιά σκοτάδια θα σε φέρει στην αυγή!

Όλα τα λουλούδια ανθίζουν μ' ένα χάδι δροσερό,
του Ορφέα το τραγούδι είναι αθάνατο νερό!

Μέσα στα βαθιά σκοτάδια, η αγάπη οδηγός
κι η Ευρυδίκη περιμένει τον Ορφέα και το φως!

Δίνει ο ήλιος μία μάχη και ο ήχος στην ψυχή,
δέντρα, θάλασσες, ποτάμια ανασταίνουν τη ζωή!

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Χειμερινό Ηλιοστάσιο: η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου


   Η 21η Δεκεμβρίου είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, γνωστή ως το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και θα διαρκέσει περίπου 14 ώρες και 29 λεπτά.
   Το χειμερινό ηλιοστάσιο προκύπτει όταν ο Ήλιος φτάνει στην πιο νότια απόκλιση του από τη Γη. Έτσι στο Βόρειο ημισφαίριο της Γης, όπου ανήκει και η χώρα μας είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, ωστόσο την ίδια στιγμή στο νότιο ημισφαίριο, είναι η μεγαλύτερη ημέρα.
   Οι ημερομηνίες του χειμερινού ηλιοστασίου μπορεί να είναι από τις 20 έως τις 23 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, συχνότερα συμβαίνει στις 21 ή στις 22 ενώ πολύ πιο σπάνια είναι στις 20 και 23. Συγκεκριμένα, το τελευταίο ηλιοστάσιο της 23ης Δεκεμβρίου ήταν το 1903 και δε θα συμβεί ξανά μέχρι το 2303, ενώ ηλιοστάσιο στις 20 Δεκεμβρίου  συμβαίνει εξίσου σπάνια και το επόμενο δεν υπολογίζεται πριν το 2080.
   Το ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Ακόμα και οι εορτασμοί των Χριστουγέννων είναι στενά συνδεδεμένοι με το χειμερινό ηλιοστάσιο, ενώ το 2012, όταν είχε συμπέσει με το ημερολόγιο των Μάγιας κάποιοι έκαναν λόγο για καταστροφή του κόσμου.
Πηγή: iefimerida.gr

Ο χάρτης, μια εικόνα του τόπου μας



Κάνε κλικ στην εικόνα και δες τις αλλαγές στο τοπίο.


 Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα και δες ένα βίντεο για τους χάρτες.

Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα και μάθε τους γεωγραφικούς όρους!



Το σχολείο μας από δύο διαφορετικά ύψη!


Και δύο παιχνιδάκια!

Πηγή: jele.gr

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

18 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη


   Η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη.
Την ημερομηνία αυτή το 1990 υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους».
  Υπολογίζεται ότι το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, γύρω στα 232 εκατομμύρια ψυχές, ζουν εκτός της πατρίδας τους.

Πηγή: Σαν σήμερα

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015


Δύο ταινιούλες για τα Χριστούγεννα !

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα


Το βιντεάκι που θα πλαισιώνει τη γιορτή μας!

Προβλήματα

Πηγή: emathima

Πώς λύνω ένα πρόβλημα;
Στο τέλος δεν ξεχνώ να γράψω την απάντηση.
Πηγή: e τάξη
Πηγή: σχολικές αταξίες
Παιχνιδάκια !

Πηγή: jele.gr

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικα...

Ο Φρίξος, η Έλλη και το χρυσόμαλλο δέρας

Ο Θησέας (επανάληψη)