Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Ιουλιανό - Γρηγοριανό ημερολόγιο



    Τα χρονολογικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες είναι εκατοντάδες. Σχεδόν κάθε πολιτισμός ανέπτυσσε το δικό του, λίγα όμως κατόρθωσαν να επιβιώσουν. Έως τα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. το ημερολόγιο που επικρατούσε ήταν αυτό της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το οποίο βασιζόταν στις φάσεις της Σελήνης. Λόγω της ατέλειάς του, όμως, δημιουργήθηκαν μεγάλες αποκλίσεις, κυρίως στην εαρινή ισημερία, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη λειτουργία του κράτους.
    Έτσι, ο Ιούλιος Καίσαρας ανέθεσε στον αλεξανδρινό αστρονόμο Σωσιγένη την αναμόρφωση του ημερολογίου. Προς την κατεύθυνση αυτή, προστέθηκαν στο έτος 90 μέρες, δηλαδή η 1η Μαρτίου του 44 π.Χ αντικαταστάθηκε από την 1η Ιανουαρίου. Το νέο, ηλιακό, ημερολόγιο ανταποκρινόταν απόλυτα στη διαδοχή των εποχών και η διάρκεια του έτους προσδιορίστηκε στις 365,25 ημέρες. Η μικρή διαφορά καλυπτόταν από μία επιπλέον ημέρα που προσθέτονταν κάθε τέσσερα χρόνια, μετά την «έκτη προ των καλένδων του Μαρτίου», που ονομαζόταν «bis sextus». Έτσι, η ημέρα αυτή, επειδή τη μετρούσαν δυο φορές, ονομάζεται ακόμα και σήμερα «δις έκτη» και το έτος που την περιέχει δίσεκτο.
    Όμως και από το Ιουλιανό ημερολόγιο προέκυπτε ένα σφάλμα 11 λεπτών και 14 δευτερολέπτων το χρόνο. Εξαιτίας της απόκλισης αυτής, μιάμιση χιλιετία αργότερα η εαρινή ισημερία είχε μετατοπιστεί ημερολογιακά 11 μέρες πίσω, σε σχέση με τα αστρονομικά δεδομένα. Μπροστά στον κίνδυνο να εορτάζονται τα Χριστούγεννα φθινόπωρο και το Πάσχα χειμώνα, ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος προχώρησε σε νέα μεταρρύθμιση του συστήματος. Στις 4 Οκτωβρίου του 1582 προστέθηκαν 10 ημέρες, ενώ για να αποφευχθούν ανάλογες ασυμφωνίες και στο μέλλον, αποφασίστηκε κάθε τέσσερις αιώνες να θεωρούνται δίσεκτα, αντί για 100 χρόνια μόνο τα 97.
    Το Νέο ή Γρηγοριανό ημερολόγιο συνάντησε έντονες αντιδράσεις. Τα καθολικά κράτη της Ευρώπης το υιοθέτησαν τελικά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ τα προτεσταντικά χρειάστηκαν έναν ακόμη αιώνα. Αγγλία και Αμερική το αποδέχτηκαν μόλις το 1752. Το ίδιο συνέβη και στην Ανατολή, όπου όλα τα ορθόδοξα κράτη συνέχισαν να ακολουθούν το Ιουλιανό έως τον 20ο αιώνα.
    Η Ελληνική Πολιτεία εφάρμοσε το Γρηγοριανό ημερολόγιο το 1923, ονομάζοντας την 16η Φεβρουαρίου, 1η Μαρτίου. Η Εκκλησία της Ελλάδος το εφάρμοσε στο εορτολόγιό της ένα χρόνο αργότερα.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Η ζωή στις πολικές περιοχές

Η απλή μέθοδος των τριών στα ανάλογα ποσά

Λύνω προβλήματα με ανάλογα ποσά

Ανάλογα ποσά

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΦΕ1: ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΚΑ ΠΛΕΓΜΑΤΑ


Παραδοσιακό αλώνισμα

Το έθιμο του κλήδονα

Επανάληψη: Οικοσυστήματα

Αναλογίες

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Δύο παιχνιδάκια!

http://www.arcademics.com/games/ratio-blaster/ratio-blaster.html

Βρες τους ισοδύναμους λόγους κι αντιμετώπισε τα διαστημόπλοια!
http://www.arcademicskillbuilders.com/games/ratio-stadium/ratio-stadium.html

Επανάληψη: Φυτά



https://be49ba163738e50e7458072e559e4ebf4f068fe8.googledrive.com/host/0B3zesXDYWEqdOWg1UXcyd21LZ0E/interaction.html
Εξάσκηση
Πηγή: Γ. Μόκιας

Επανάληψη: Έμβια - Άβια



Πηγή: Αρβανιτίδης Θ.

Πηγή: Παπαδημητρίου Θ.

Πηγή: Αρβανιτίδης Θ.
Πηγή: Αρβανιτίδης Θ.

Το κύτταρο - παρουσίαση

Παιχνίδια

ΦΕ1: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015


Γέννηση νησιού στον Ειρηνικό!!!

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015